PREPREČEVANJE PREVAR

PREPREČEVANJE PREVAR

prevare knjiga

Takšne zgodbe se pogosto ponavljajo

Marko je odgovorna oseba za finance in računovodstvo v podjetju z več kot 10 milijonov € letnega prometa. V podjetju je zaposlen več kot 10 let. Na žalost ga je zunanji finančni pritisk postavil v situacijo, ki ga je spravila ob dober glas in svoje življenje bo nadaljeval v zaporu.

Marko je svoje početje razlagal, da si je denar od podjetja samo »izposodil«. Da je mislil denar kmalu vrniti. Sam sebi je govoril, da ni naredil nič napačnega, da ni goljuf in prevarant.

Vodstvo podjetja je imelo do Marka visoko stopnjo zaupanja. Toda podjetje ni imelo vzpostavljenih notranjih kontrol na področju plačevanja iz poslovnih računov podjetja. Do trenutka, ko so prevaro v podjetju ugotovili, si je Marko prilastil 320.000 €. Podjetje je bilo oškodovano zaradi protipravnega in enostavnega sistema izplačil iz računa podjetja.

Na žalost se v današnjem poslovnem svetu  podobne zgodbe pogosto ponavljajo. Notranje prevare in goljufije so postale preveč enostavno izvedljive, preveč pogoste in predrage za majhna podjetja.

dogodek prevara
dogodek prevara

Vodstvo podjetja je imelo do Marka visoko stopnjo zaupanja. Toda, podjetje ni imelo vzpostavljenih notranjih kontrol na področju plačevanja iz poslovnih računov podjetja. Do trenutka, ko so prevaro v podjetju ugotovili, si je Marko prilastil 320.000 €. Podjetje je bilo oškodovano zaradi protipravnega in enostavnega sistema izplačil iz računa podjetja.

Na žalost se v današnjem poslovnem svetu podobne zgodbe pogosto ponavljajo. Notranje prevare in goljufije so postale preveč enostavno izvedljive, preveč pogoste in predrage za majhna podjetja.

AKCIJSKI PROJEKT

V začetku poslovnega leta 2020

Zakaj izgubiti več 10.000 €, če lahko to urediti sami v podjetju !

denarna pravara

Kaj lahko storimo za zmanjšanje teh pojavov?

Namestiti moramo pravilne in učinkovite sisteme, ki delujejo proti notranjim prevaram (naprej naredite BREZPLAČNI “Pregled proti prevari – Risolgo™”. Sistem mora biti prilagojen posamezni družbi.

To niso novi koncepti.

Ni dovolj, da imamo znanje in razmišljamo, da se tudi nam lahko zgodi kakšna prevara ali goljufija. Ker tega nismo vključili/uvedli v naše poslovanje in tega ne preprečujemo, so posledice lahko prevelike.

Podjetniki pravijo: »Vem da potrebujem boljše notranje kontrole, samo ne vem, kako naj to vzpostavim«

pravara marko

Zadnjih 25 let sem podobne stavke in razmišljanja slišal tako od lastnikov podjetij, direktorjev in drugih vodij, računovodij ter drugih zaposlenih, kot od članov uprav in članov nadzornih svetov. Žal, velikokrat po tem, ko se je zgodila notranja prevara in goljufija.

Manjša podjetja so takšnemu tveganju še bolj izpostavljena. Program za preprečevanje prevar, ki je prilagojen mikro, malim in srednje velikim podjetjem, je edinstven samo za takšno podjetje. Na primer: mikro in mala podjetja za računovodska opravila praviloma ne zaposlujejo večjega števila zaposlenih. Tako ta podjetja še posebaj zahtevajo prilagojene postopke za preprečevanje notranjih prevar in goljufij.

 VEČ O TEM >>>>

Pripravljeni za naslednji korak?

Moj namen je pomagati mikro, malim in srednjim podjetjem. Koristi za podjetje pa so neprecenljive, saj tako povečujete vrednost podjetju.

Zlatko Šiško, podjetnik
Risolgo s.p. (o meni)

Tel: +386 31 419 834

zlatko@risolgo.si